Producent van Fresshi

Natuurlijk leven, Natuurlijke keuze 

NL BIO - 01

Specerijen

 

Ontdek de kracht van Tamarinde

 

De Tamarinde (Tamarindus indica) is een tropische boom uit de familie van de Vlinderbloemen (Leguminosae oftewel Fabaceae). Oorspronkelijk komt de Tamarinde uit Oost-Afrika. Al in de prehistorische tijd kwam de boom naar India, vanwaar hij zich over bijna alle tropische gebieden verspreidde. In de tropen cultiveert men de Tamarinde vanwege zijn nuttige eigenschappen en zijn sierlijke voorkomen. De Tamarinde kan tot 25 meter hoog worden en blijft het hele jaar groen. De boom krijgt kleine, gele of witte bloemen. De vruchten van de Tamarinde zijn 7 tot 20 cm. lange, bruine peulvruchten. 

 Specerijen:

 

Specerijen zijn de belangrijkste ingrediënten van Fresshi. Uit de delen van planten – zoals wortels, schors en fruit – halen we de smaak en de kracht van Fresshi. Specerijen zijn van essentieel belang voor het lichaam. Ze beschermen tegen bacterie- en schimmelgroei, bevatten veel belangrijke mineralen en vitaminen en versterken het immuunsysteem. De hoofdbestanddelen van Fresshi zijn Tamarinde en Kurkuma. Hieronder lees je meer over de kracht van deze exotische ingrediënten.

 

 Laat uw lichaam ervaring krijgen en een natuurlijk goed gevoel uitdrukken

na een bepaalde periode door het drinken van "fresshi" kruidendrank.

 Vrucht en huismedicijn

Uit de pulp van de vruchten wordt tamarindesiroop bereid. Deze siroop dient als basis voor frisdrank en diverse sauzen, waaronder worcestersaus. De Tamarinde is een veelvoorkomend ingrediënt in de Aziatische keuken. Naast gastronomisch, worden vruchten, schors en bladeren ook vaak medicinaal gebruikt. Bij verschillende volkeren heeft de tamarindeboom een mystieke betekenis en geldt de boom al heilig.

 

Gezondheidsvoordelen van Tamarinde

Tamarinde heeft verschillende voedingsstoffen die absoluut noodzakelijk zijn voor ons lichaam. Zo is Tamarinde rijk aan vitamine C en B en caroteen. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid antioxidanten en mineralen zoals magnesium en kalium. Tamarinde sap is een rijke bron vanthiamine, niacine, riboflavine en ijzer. Al deze voedingsstoffen bieden voordelen voor de gezondheid:

 • Rijk aan vitamine C, helpt Tamarinde het immuunsysteem versterken zodat het lichaam beter bestand is tegen virale infecties zoals verkoudheid en koorts.
 • Tamarinde is rijk aan voedingsvezels. 100 g tamarinde pulp staat gelijk aan 13% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels. Vezels verhogen de stoelgang en helpen obstipatie voorkomen. Daarnaast binden ze giftige stoffen in het eten en beschermen ze het dikke-darm-slijmvlies tegen kanker.
 • De voedingsvezels in Tamarinde binden galzouten uit cholesterol en verlagen de re-absorptie in de darm. Dit vermindert het LDL-cholesterolgehalte in het lichaam.
 • Tamarinde bevat rijke afzettingen van vitamine C, vitamine A, Wijnsteenzuur Vitamine E. Deze krachtige antioxidanten bestrijden de (kankerverwekkende) vrije radicalen in het lichaam.
 • Tamarinde bevat mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Kalium voor het reguleren van hartslag en bloeddruk. Magnesium verbetert het vermogen om calcium op te nemen en houdt botten en tanden sterk. 

 

Bijwerkingen van Tamarinde

Tamarinde is een gezonde vrucht. Wel kan Tamarinde bepaalde nadelige effecten veroorzaken als u bepaalde gezondheidsvoorschriften heeft.

De aanbevolen dagelijkse inname van Tamarinde is ca. 0,8% van de inname totale voedselinname. Een hogere inname kan leiden tot glucosetekort.
Tamarinde kan bijwerkingen hebben in combinatie met bepaalde soorten geneesmiddelen zoals aspirine. Bijvoorbeeld, interactie van Tamarinde met aspirine vergroot het risico op bloedingen.
Overmatige inname van Tamarindepulp kan leiden tot Tamarinde allergie/overgevoeligheid. Sommige van de symptomen van deze allergie zijn: braken, duizeligheid, moeite met ademhalen, jeuk, (en zeldzaam voorkomend) tintelingen en flauwvallen.

Eventuele bijwerkingen van Tamarinde zijn gemakkelijk te minimaliseren door de dagelijkse inname te beperken. De aanbevolen maximale dagelijkse inname voor volwassenen is 10g.

 

Bron

Meer informatie over Tamarinde vind je via de volgende link:

http://nl.nutritionproj.com/nutrition/gezondheid-voordelen-en-bijwerkingen-van-tamarinde.html

 

Ontdek de kracht van Kurkuma

 

Kurkuma (Curcuma longa) is de plant waaruit het specerij kurkuma of koenjit gewonnen wordt. Het actieve ingrediënt van Kurkuma (geelwortel) is curcumine. In India wordt Kurkuma al 2.500 jaar gebruikt, eerst als kleurstof en later als voedingsstof. De medische eigenschappen van deze specerij hebben zich over de eeuwen heen langzaam onthuld. Zo staat Kurkuma bekend om zijn ontstekingsremmende werking. Uit vele recente onderzoeken blijkt dat Kurkuma een natuurlijk wondermiddel is dat gunstig blijkt bij onder andere de behandeling van kanker en Alzheimer.

20 voordelen van Kurkuma voor de gezondheid

 1. Het is een natuurlijk antiseptisch en antibacterieel middel, handig voor het desinfecteren van snijwonden en brandwonden.

 2. Gecombineerd met bloemkool, voorkomt het prostaatkanker en remt het de groei van bestaande prostaatkanker.
 3. Het voorkomt de verspreiding van borstkanker naar de longen bij muizen.
 4. Kan melanoom (een agressieve vorm van huidkanker) voorkomen en het zorgt ervoor dat de bestaande melanoomcellen afsterven.
 5. Het verlaagt het risico op kinderleukemie.
 6. Is een natuurlijke ontgifter voor de lever.
 7. Het kan Alzheimer voorkomen en de ontwikkeling ervan stagneren door de opbouw van ‘amyloïde plaques’ in de hersenen te bestrijden.
 8. Het kan bij veel verschillende soorten kanker uitzaaiingen voorkomen.
 9. Het is een krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer die even goed werkt als veel andere ontstekingsremmende medicijnen, zonder de bijwerkingen.
 10. Is veelbelovend gebleken in het vertragen van Multiple Sclerose bij muizen.
 11. Is een natuurlijke pijnstiller en een COX2 remmer.
 12. Kan helpen met de vetstofwisseling en gewichtsbeheersing.
 13. Is al lange tijd in gebruik in de Chinese medische wereld als behandeling tegen depressie.
 14. Is een natuurlijke behandeling voor artritis en reumatische artritis.
 15. Vergroot het effect van het chemo-medicijn Paclitaxel en vermindert de bijwerkingen ervan.
 16. Er zijn veelbelovende onderzoeken naar de effecten van Kurkuma op alvleesklierkanker.
 17. Doorlopend onderzoek wordt gedaan naar de positieve effecten van Kurkuma op de ziekte van Kahler (Multipel Myeloom).
 18. Het is aangetoond dat het de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren stopt.
 19. Versnelt het helen van wonden en helpt in het herstellen van beschadigde huid.
 20. Kan helpen bij de behandeling van Psoriasis en andere ontsteking-gerelateerde huidaandoeningen.

Op het moment dat je kurkuma op een reguliere basis gaat gebruiken, is het leuk om nieuwe manieren te vinden voor het gebruik in recepten. Mijn favoriete manier om het te gebruiken is om een klein snufje toe te voegen in de eiersalade. Het voegt een lekkere smaak toe en geeft de eiersalade een rijke gele kleur.

Waarschuwingen: Kurkuma kan beter niet gebruikt worden door mensen met galstenen of cholestase. Ondanks dat kurkuma vaak gebruikt wordt door zwangere vrouwen, is het belangrijk voor gebruik een dokter te consulteren, aangezien kurkuma stimulerend op de baarmoeder kan werken. 

Bron:  – (Healthdiaries.com – Vertaling Daphne Helvensteyn)